شش استراتژی عبور از Bad PR
فهرست مطلب
اساسا روابطعمومی به عنوان یک کاتالیزور برای تغییر و بهبود در یک سازمان عمل میکند، اما در دنیای ارتباطات، اصطلاحی به نام BAD PR هم وجود دارد که میتوان گفت بزرگترین کابوس هر سازمان محسوب میشود.
وقتی یک سازمان با چالش رسانهای مواجه میشود و جو منفی علیه آن راه میافتد، افکار عمومی نسبت به آن سازمان منفی میشود و اصطلاحا آن سازمان دچار BAD PR میشود.
هنگامی که یک سازمان دچار BAD PR شود، یعنی با انتقادات جدی و شدید مواجه شده است. این انتقادات میتواند مدیران آن سازمان را وادار کند تا شیوههای عملکردی یا تبلیغاتی خود را دوباره ارزیابی و کاستیها را برطرف کنند.
در واقع BAD PR همان هجمه و انتقاداتی است که به یک سازمان وارد میشود و جنبه کاملا منفی دارد؛ اما باعث میشود که مخاطبان دائم در فضای مجازی و بحثهای متدوال خود نام آن برند یا سازمان را به کار ببرند، اگر چنین اتفاقی رخ دهد میگویند یک سازمان دچار BAD PR شده است.
شش استراتژی برای مواجهه با BAD PR
گروهی از متخصصین معتقدند که یک سازمان هنگام مواجه شدن با BAD PR باید فرصتهایی را ایجاد کند که کاربران خود را از دست ندهد و از این موقعیت برای اثبات وفاداری خود استفاده کند، به همین دلیل هم شش استراتژی اصلی برای آن طراحی کردهاند.
مستقیما به بحران بپردازید
فرقی نمیکند که یک بحران در چه شرایطی و برای چه سازمانی رخ داده، مهم این است رسانهها و افکار عمومی دوست دارند که در جریان جزییات آن قرار بگیرند. آنها دوست دارند بدانند که چرا این اتفاق رخ داده و چگونه میتوان آن را رفع کرد و مایلند از روند جبران خسارات احتمالی یا آسیبهایی که متوجه آنها است آگاه شوند.
در چنین شرایطی مهمترین کاری که یک سازمان باید انجام دهد این است که حقیقت را بگوید به همین خاطر توصیه اصلی این است، آنچه را که میدانید بهصورت علنی بیان کنید و از اظهارات مبتنی بر حدس و گمان و فرضیات اجتناب ورزید. یکی از دلایل تاکید بر صداقت هم این است که در صورت پنهان کردن حقایق، با نتیجه کاملا عکس نسبت به آن چیزی که انتظار داشتید مواجه خواهید شد.
همکاری با رسانهها
در بسیاری از موارد مدیران و صاحبان سازمانها و برندها از مواجه شدن با خبرنگاران امتناع میکنند اما زمانی که سازمان شما دچار BAD PR میشود، بهترین کار این است که تعاملتان با اصحاب رسانه را افزایش دهید و این را هم در نظر داشته باشید که تنها یک نفر باید با رسانهها صحبت کند.
ارائه بیانیه عمومی
یک بیانیه عمومی بدهید و به کاربران خود توضیح دهید که مسئله پیش آمده تا چه اندازه آنها و زندگیشان را تحت تاثیر قرار خواهد داد. زمانی که با مردم یا رسانهها سروکار دارید، وجههای آرام و دلسوز از خودتان نشان دهید. انکار مسئولیت یا عدم مسئولیتپذیری در قبال یک موقعیت، باعث ایجاد خصومت بیشتر از طرف مردم و کاربران شما میشود.
دانستن مسائل حقوقی
خیلی کوتاه بگوییم که مسائل حقوقی را حتما باید با مشاورتان بررسی کنید. ممکن است نظر وکلا این باشد که تا زمانی که تمام جنبههای حقوقی بحران بهطور کامل بررسی و درک نشده، در رسانهها هیچگونه اظهارنظری منتشر نشود؛ اما به هرحال شما باید برخی از ابعاد حقوقی یک ماجرا را بدانید.
حمایت از مشتریان و جلب رضایت
سازمانی که دچار BAD PR شده و آسیبدیده باید این انتظار را داشته باشد که مشتریان عصبانی و ناامید شوند. اینها واکنشهای طبیعی هستند و اگر شرکت مسئولانه عمل کند، این احساسات در نهایت رنگ باخته و احساس وفاداری نوینی جایگزین آنها میشود.
ایجاد یک کمپین تبلیغاتی مناسب
زمانی که به نظر میرسد از بحران گذر کردهاید، باید یک کمپین تبلیغاتی مختصر در رسانههای سنتی یا رسانههای اجتماعی راه بیندازید تا پیام خود را بیش از پیش منتشر کنید. پیام تبلیغاتی روابط عمومی باید در تمام کانالهای محتوا نیز به اشتراک گذاشته شود.
مزایا و معایب BAD PR
شاید به نظر برسد که هیچ سازمانی دوست ندارد چنین اتفاقی برایش رخ دهد و تقریبا هم درست است اما گاهی خود روابط عمومیها هستند که کمپین BAD PR طراحی میکنند تا سر زبانها بیافتند و این ماجرا نه تنها غیر اخلاقی و غیرحرفهای است، بلکه امکان دارد که سازمان یا برند مدنظر، نتواند سوار موج شود و به درستی از موقعیت استفاده کند و جایگاهش را نزد کاربران از دست بدهد.
البته یکی از اتفاقاتی که BAD PR برای سازمانها و برندها رقم میزند، جلب توجه مردم و رسانهها است. اتفاقات متفاوت معمولا باعث ایجاد حواشی گسترده در سطوح مختلف میشوند و طبیعی است که رخ دادن چنین مسئلهای به ضرر یک سازمان باشد؛ اما در صورت رخ دادن BAD PR، سازمانها میتوانند از فرصت پیش آمده استفاده کنند تا مستقیماً با مخاطبان خود در ارتباط باشند. اگر سازمانها از این فرصت استفاده کنند، میتوانند به وضوح و با ارائه اطلاعات درست و توضیحات کاربردی، اطلاعات نادرست را از بین ببرند و پیوندشان را با مخاطبان تقویت کنند.
تقویت اعتبار یک برند
ممکن است BAD PR بسیار خطرناک به نظر برسد، اما دارای پتانسیل منحصر به فردی از جمله تسریعِ تغییر و جلب توجه تا ایجاد تعامل معنادار و تقویت اصالت است به همین دلیل هم میتوان آن را به عنوان بخشی اساسی از استراتژی کلی روابط عمومی یک برند دانست.
اگر BAD PR به درستی مدیریت شود، میتواند اعتبار یک برند را تقویت کند. سازمانها با قبول مسئولیت اشتباهات و اعتراف به کاستیها و اجرای اقدامات اصلاحی، مسئولیتپذیریشان را نشان میدهند. پاسخهای درست در بزنگاههای بحرانی، اغلب مورد قدردانی قرار میگیرد و میتواند شهرت برند را در دراز مدت تقویت کند. به همین دلیل هم BAD PR به همان اندازه که کابوس یک سازمان است، میتواند به عنوان یک موقعیت ارزشمند برای برندها معرفی شود.