همه چیز پیرامون تبلیغات ویدئویی! راهنمای کامل
فهرست مطلب
در مقاله ویدیو مارکتینگ گفتیم ویدیو میلیونها کلمه حرف در خود پنهان دارد؛ در مقاله پیش رو میخواهیم بگوییم تبلیغات ویدئویی آن میلیونها کلمه را فریاد میزند! پیشنهاد میکنم اگر با مفهوم ویدیو مارکتینگ آشنا نیستید، حتما یک سر به مقاله ویدیو مارکتینگ؛ جنگ فریمها با kpiها بزنید، زیرا یکجورهایی تبلیغات ویدیویی فرزند ویدیو مارکتینگ است، یک فرزند پرشور و جذاب که میخواهیم در این مقاله بیشتر با آن آشنا شویم؛ پس با دی ام برد همراه باشید.
چرا تبلیغات ویدیویی را وارد استراتژی بازاریابی خود کنیم؟
تبلیغات ویدیویی از آن کارهایی است که تعداد زیادی از کسب و کارهای ایرانی چندان داخلش سرمایه گذاری نمیکنند؛ شاید بتوان گفت اصلیترین دلیل این اتفاق هزینه قابل توجه ساخت یک ویدیو تبلیغاتی خوب باشد. اما اگر شماهم فکر میکنید تبلیغات ویدیوئی ارزشش را ندارد، شما را به خواندن جمله زیر از هنری فورد دعوت میکنم:
به گزارش wyzowl در سال 2020 تبلیغاتی ویدیویی بهترین روش در فرایند آگاهی از برند تا خریدار از کسبوکار است. درحال حاضر تبلیغات ویدئویی دیگر محدود یه تلویزیون و هزینههای سرسام آورش نیست، بلکه سرویسهای دیجیتال آن را تبدیل به یک تجربه SMART کردهاند. تجربهای که حتی کسبوکارهای کوچکهم میتوانند از آن نهایت استفاده را ببرند. در ادامه کمی بیشتر با تبلیغات ویدیویی آَشنا میشویم.
انواع بسترهای تبلیغات ویدئویی
1 – تبلیغات ویدیویی در VODها
VODها یا رسانههای تعاملی، سرویسهای آنلاین پخش محتوای ویدیویی هستند. این سرویسها درحال حاضر محبوبترین بستر تبلیغات ویدیویی و رقیب سرسخت ایستگاههای تلویزیونیاند. VODها سه دسته تبلیغاتی محبوب دارند:
Pre-roll (قبل از نمایش ویدیو)
Mid-roll (اواسط ویدیو)
Post-roll (انتهای ویدیو) که معمولا هر ویدیوی تبلیغاتی بین 15 تا 30 ثانیه در این بخشها نمایش داده میشود.
در ادامهی مقاله نگاهی عمیقتر به انواع vodها مییردازیم.
2 – تبلیغات ویدیوئی در اپلیکیشنها
این نوع از تبلیغات یا توسط گوگل ادز انجام میشود یا ادنتورکهای موبایلی ایرانی مانند تپسل، دیما که با استفاده از آن ویدیوهای تبلیغاتی داخل بازیها یا اپلیکیشنهای موبایلی نمایش داده میشوند. این نمایش میتواند به ازای یک کار خاص در اپلیکیشن برای کاربر انجام شود یا در بازه های زمانی معین به کاربر نشان داده شود.
3 – تبلیغات ویدیوئی در شبکههای اجتماعی
فیسبوک، توییتر و اینستاگرام از محبوب ترین شبکه های اجتماعی برای نمایش تبلیغات ویدیویی هستند؛ با این وجود ایران در تمام این سرویس ها تحریم هست و بازاریابان ایران یه سختی میتوانند از خدمات تبلیغاتی این سرویس ها استفاده کنند.
4 – تبلیغات ویدئویی در تلویزیون
این نوع از تبلیغات قدیمی ترین روش تبلیغات ویدیویی به حساب میاید و از سال 1941 تا به الان در جریان است. قیمت تبلیغات در این بستر بسته به ساعت پخش و قرارگیری در بین یا پس و قبل از برنامههای تلویزیونی مختلف تفاوت قابل توجهی میکند و حتی به میلیاردها تومان میرسید به همین دلیل به نوعی یک نوع تبلیغات ویدیویی لوکس و گران قیمت به حساب میاید.
فرصت تبلیغات کسبوکار با بهرهگیری از سرویسهای VOD
سهم تبلیغات در فضای دیجیتال در سالهای گذشته شاهد افزایش چشمگیری بوده است. در سال 2020 پلفترمهای بخش آنلاین ویدیو با پیشی گرفتن از رقیب قدیمی خود تلویزیون خودشان را به عنوان پلتفرم اصلی تبلیغات ویدیویی معرفی کردهاند.
بزرگترین مزیت VODها، دسترسی آزاد به محتوای ویدیویی برای کاربران است. درواقع کاربر دیگر محدود به برنامههای زمانبندی شده نیست و برروی هر دستگاه هوشمندی، به هر محتوای ویدیویی که علاقه دارد دسترسی پیدا میکند و این اتفاق یک تجربه شخصی سازی جذاب برای کاربر ساخته است.
یکی از مزیت های اصلی vodها دیتا یا اطلاعات است. این سرویسها با جمع آوری، تحلیلی اطلاعات و رفتارشناسی کاربران سعی میکنند بهترین محتوا را برای آن به نمایش بگذارند و این اتفاق عامل اصلی برای SMART شدن این نوع از تبلیغات است. حال کسبوکارها با هزینهای محدود میتوانند به کاربران هدف خود دست پیدا کنند.
سرویس های AVOD در چند سال اخیر به محبوبیت خوبی رسیدهاند و تبدیل به یک انتخاب عالی برای بازاریابان شدهاند، با این وجود سرویس های SVOD به علت عدم نمایش تبلیغات و محتوای با کیفیت خود همچنان استقبال قابل توجهای از سمت کاربران دارند.
تحقیقات AdWeel نشان داده، تصمیم سرویسهای SVOD به منظور کاهش محتوا و تمرکز بر روی محتوای اختصاصی باعث ایجاد خلا قابل توجهی در بازار شده است. افرادی که به دنبای محتوای بی انتهای سرویس های VOD بودهاند، با مواجه شدن با این مجموعه کوچک از محتوا به مرور ترجیح میدهند با تماشای تبلیغات به مجموعهای عظیمتر از محتوا در AVOD دست پیدا کنند. با این وجود وقتی درحال گشت و گذار در اینترنت برای نگارش این محتوا بودهام با چیز جالبی روبهرو شدم! سرویس VOD اپلیکیشن بازار با وجود اینکه محتوای یونیک مانند فیلیمو و نماوا داشت، به جای خرید اشتراک تنها با دیدن تبلیغات امکان دسترسی به کتابخانهای عظیم از محتوای ویدیویی یونیک را به کاران خود میداد. این اتفاق، درواقع راهحلی جذاب برای مشکلات SVOD است؛ اما برای فهم دقیق این سرویس خاص اپ بازار در آینده حتما به سراغ بچههای کافه بازار میروم تا بیشتر با این روش درآمدزایی و تبلیغاتی آشنا شوم، پس منتظر گزارشی مفصل باشید.
نمودارهای سهم رسانه از تبلیغات از گزارش تکراسا برگرفته شده است، اگر مایل به خواندن این گزارش 100 صفحهای از آمار و ارقام تبلیغات دیجیتال در ایران هستید اینجا کلیک کنید.
در ادامه بیشتر با دنیای VODها آشنا میشویم و نگاهی عمیق به ساز و کار آن میندازیم.
انواع سرویسهای VOD
سرویسهای VOD بر اساس نوع خدمات یا نحوه درآمدزایی به سه گروه اصلی تقسیم میشوند. SVOD – AVOD – TVOD سه دسته اصلی VODها است که به بررسی هرکدام میپردازیم.
SVOD یا Subscription Video on Demand
سرویسهای SVOD شباهت زیادی به ایستگاههای تلویزیونی دارند. کاربر با پرداخت هزینهای ماهانه بهصورت نامحدود امکان مشاهدهی محتوای ویدیویی موجود در سرویس را پیدا میکند. این نوع از VOD در دههی اخیر و خصوصا در چند سال گذشته با افزایش شدید تعداد کاربران روبهرو بوده و یکی از محبوبترین انواع VOD بهحساب میاید.
SVODها معمولا با ارائهی محتوای اختصاصی و شرکت در رقابتی شدید برای کسب مجوز پخش فیلمها و سریالهای پرطرفدار، سعی در جذب و حفظ کاربران خود دارند. از نمونههای محبوب VODها در سطح بینالملل میتوان به نتفیلیکس و HBO NOW اشاره کرد و در نمونههای ایرانی میتوان به فیلیمو و نماوا را نام برد.
TVOD یا Transactional Video on Demand
رسانههای تعاملی معاملهای یا TVOD در سمت مقابل SVODها قرار میگیرند. کاربران این سرویس، محتوا را بهازای دفعات نمایش خریداری یا پخش میکنند. از زیرمجموعههای این TVOD میتوان به Electronic sell-through اشاره کرد که کاربران با یک بار هزینه، محتوا را برای دانلود و دسترسی همیشگی به آن دریافت میکنند، درست مثل ایسمینار یا فرانش. زیرمجموعهی دیگر، Download to rent نام دارد که با دریافت هزینه، محتوای ویدیویی را طی مدت محدود دردسترس کاربر قرار میدهد، کهجورهایی در ادامه سنت قدیمی کرایه فیلم است که بهصورت دیجیتال درآمده. از سرویسهای محبوب این دسته میتوان به اپل آیتونز یا پلیاستیشن ویدیو اشاره کرد.
البته با تمام این تفاسیر تعداد زیادی از کاربران، تماشای تبلیغات را به پرداخت هزینه برای تماشای محتوای ویدیویی ترجیح میدهند.
AVOD یا Advertising-based Video on Demand
این دسته از VODها، هزینهای را از بیننده دریافت نمیکنند. اسراتژی درآمدزایی آنها در نمایش تبلیغات شباهت زیادی به ایستگاههای تلویزیونی دارد. کاربر برای تماشای محتوای ویدیویی هزینهای پرداخت نمیکند، اما مجبور به تماشای تبلیغات خواهد بود. از محبوبترین سرویسهای این دسته میتوان به یوتیوب در سطح جهانی و آپارات و کافه بازار در ایران اشاره کرد.
بعضی از شرکتهای فعال در صنعت VOD، مدلی ترکیبی از روشهای بالا را برای درآمدزایی و ارائهی محتوا به کاربران استفاده میکنند. برای مثال یوتیوب با وجود فعالیت در دستهی AVODها، امکان خرید اشتراک ماهانه و عدم نمایش تبلیغات را همراهبا دسترسی به محتوای اختصاصی خود به کاربران ارائه میکند.
تبلیغات ویدیوئی آنلاین یا تلویزیونی؟!
در مقاله ویدیو مارکتینگ اشاره کردیم که ایستگاههای تلویزیونی حال حاضر دارند کم کم از میان میروند و پلتفرمهای آنلاین ویدئویی سهم بازار آنها را میگیرند. اما سوالی که برای ما بازاریابان مطرح میشود این است که کدام یکی از آنها درحال حاضر برای کمپینهای تبلیغاتی ما موثرتر هستند؟ برای جواب به این سوال نگاهی به گزارش تحلیلی روزنامه شرق در رابطه با مقایسه تبلیغات ویدیویی آنلاین و تلویزیونی انداختم که مدیران بازاریابی چهار برند مطرح، کافه بازار، میهن، روغن لادن و زیتل در آن نقش داشتند. در ادامه نقاط قوت هرکدام از این کانالهای بازاریابی را بر اساس تجربیات این 4 مدیربازاریابی میبینیم:
با توجه به قابلیتهای تبلیغات دیجیتال سال به سال بازاریابان بیشتری تبلیغات دیجیتال را به تلویزیونی ترجیح میدهند، نمودار پایین روند پیشرفت سهم هزینههای تبلیغات دیجیتال است که گواه بر این مارجراست:
تبلیغات ویدئویی فریاد میزنند!
تبلیغات ویدیویی به دلایل متعدی یک کانال بازاریابی جذاب است. برای مثال، تحقیقات retaildive مشخص کرده است که تقریبا سه چهارم مشتریان تبلیغات ویدیو را به متنی ترجیح میدهند. دلیل این اتفاق را میتوان در این دانست که ویدیوها در ذهن آدمها حک میشوند و برند را در ذهن آن ها بیشتر تداعی میکند. درواقع ویدیو روایات را تعریف میکند و به کسبوکارها کمک میکند تا صدای خود را بسازند. البته باید اضافه کنم که طبق آمار جذابی که وبسایت تکرارسا در گزارش سال 99 خود ارائه کردهاست، در ایران تعداد بینندگان ویدیو در سال 1399 با رشد 23 درصدی در مقایسه با سال 1396 از 28 میلیون به 52 میلیون رسیده است که این نشان از میزان گسترش و بلوغ این بازار برای تبلیغات دارد.
تبلیغات ویدیویی [یا در معنای کلانتر وجه اشتراک بازاریابی ویدیویی و تبلیغات آنلاین درست و هدفمند میتواند هزاران بازدید در مدتی زمانی کوتاه به دست آورد و بهسرعت برای شما نتیجه آفرین باشد. برای مثال به ویدیو تبلیغاتی برند زیر توجه کنید، آنها با استفاده از شرایط اجتماعی و فرهنگی ایران ویدیویی ساختند که در توییتر توانست وایرال شود و 50هزار بازدید در توییتر بهدست آورد: