سنجاب
رپورتاژ

اصول تقویت مهارت نه گفتن در خود و به کارگیری تکنیک‌های آن

تحریریه دی‌ام‌برد تحریریه دی‌ام‌برد
1 بهمن 1402
زمان مطالعه: 7 دقیقه
اصول تقویت مهارت نه گفتن در خود و به کارگیری تکنیک‌های آن

آیا می‌دانستید که برای تقویت مهارت نه گفتن تنها لازم است تا چندین نکته ساده را رعایت کنیم؟ مهارت نه گفتن به عنوان یکی از مهم‌ترین مهارت‌های فردی شناخته می‌شود که می‌تواند تاثیر بسیار زیادی را در نحوه ارتباط و تعاملات فرد با سایر افراد جامعه داشته باشد. یادگیری مهارت نه گفتن ممکن است چالش‌های مختلفی را نیز برای افراد داشته باشد.

اینکه مجبور باشید تا به خواسته یکی از دوستان صمیمی خود نه بگویید، کار آسانی نخواهد بود. با این حال، در این مقاله می‌خواهیم شما را با راهکارهایی برای تقویت مهارت نه گفتن آشنا کرده و روش‌های عملی و کاربردی را در این باره بیان کنیم. با ما در این مقاله همراه باشید تا به پاسخ این سوال که چگونه نه بگوییم؟ آشنا شوید.

مهارت نه گفتن چیست؟

مهارت نه گفتن به توانایی رد درخواست‌ها و یا فرصت‌هایی است که با اولویت‌ها، ارزش‌ها و یا شرایط شما همخوانی نداشته باشند. این کار در عین حال که با رد کردن درخواست فرد دیگری همراه خواهد بود، باید در کمال احترام و با قاطعیت و صراحت کامل همراه باشد. همچنین در چنین شرایطی باید به نیازها و احساسات شخص دیگر احترام بگذاریم و نباید هیچگونه ناراحتی را در افراد دیگر از این بابت ایجاد کنیم. چنین شرایطی باعث می‌شوند تا اینکه نه گفتن بسیار چالش برانگیز باشد و برای افراد بسیاری سوال باشد که چگونه نه بگوییم؟ در ادامه شما را با بهترین تکنیک‌ها برای یادگیری مهارت نه گفتن آشنا می‌کنیم.

چرا بعضی وقت‌ها بهتر است تا نه بگوییم؟ (جنبه‌های مثبت مهارت نه گفتن)

نه گفتن گاهی بهتر از بله گفتن است، زیرا می‌تواند به شما در دستیابی به اهداف شخصی و حرفه‌ای، حفظ رفاه و تقویت روابطتان کمک کند. در اینجا برخی از جنبه های مثبت مهارت نه گفتن آورده شده است:

  • نه گفتن یک مهارت ارتباطی است که به ما اجازه می‌دهد که به درخواست‌ها یا پیشنهاداتی که با اولویت‌ها، ارزش‌ها، نیازها یا خواسته‌های ما سازگار نیستند، پاسخ منفی بدهیم.
  • وقتی به چیزی که با اهداف ما همخوانی ندارد، نه می‌گوییم، فرصت بیشتری برای انجام کارهای مهم و مورد علاقه‌مان ایجاد می‌کنیم.
  • نه گفتن به ما کمک می‌کند که صداقت خود را حفظ کنیم. وقتی به چیزی که با باورها یا اصول ما مغایرت دارد، نه می‌گوییم، به خود و دیگران نشان می‌دهیم که به خود و قدرت تصمیم‌گیریمان اعتماد داریم.
  • نه گفتن به ما کمک می‌کند که احساسات خود را کنترل کنیم. وقتی به چیزی که موجب تنش یا ناراحتی ما می‌شود، نه می‌گوییم، از افزایش عصبانیت یا افسردگی جلوگیری می‌کنیم.
  • نه گفتن به ما کمک می‌کند که روابط خود را تقویت کنیم. وقتی به چیزی که نامعقول یا ناعادلانه است، نه می‌گوییم، حدود منطقی خود را تعیین کرده و این را به دیگران اطلاع می‌دهیم.

نه گفتن همیشه آسان نیست، اما یک مهارت مفید و ضروری است که می‌تواند زندگی ما را بهبود بخشد. یادگیری و تقویت مهارت نه گفتن می‌تواند ما را قادر سازد که انتخاب‌های بهتری بر اساس اهداف شخصی‌مان داشته باشیم.

یادگیری مهارت نه گفتن

اعتماد به نفس کاذب چه ارتباطی با نه نگفتن برخی افراد دارد؟

اعتمادبه‌نفس کاذب گاهی اوقات باعث می‌شود افراد از نه گفتن اجتناب کنند. بدین دلیل که می‌خواهند با اعتمادبه‌نفس، سازگار یا جاه‌طلب به نظر برسند. آنها ممکن است بر این باور باشند که بله گفتن به هر درخواست یا فرصتی، باعث می‌شود که شایسته‌تر، قابل اعتمادتر یا موفق‌تر به نظر برسند. با این حال، این کار می‌تواند به تعهد بیش از حد، فرسودگی شغلی و رنجش منجر شود.

اعتمادبه‌نفس کاذب همچنین می‌تواند ناشی از ترس از طردشدن یا تمایل به راضی‌کردن دیگران باشد. بدین ترتیب می‌توان گفت که اعتمادبه‌نفس کاذب در چنین شرایطی اثر مثبتی برای فرد نخواهد داشت. در مقابله با چنین وضعیتی، شاید بهتر باشد تا به دنبال راهکارهای غلبه بر اعتماد به نفس کاذب باشیم.

چه تکنیک‌هایی در زمینه تقویت مهارت نه گفتن کارآمد هستند؟

در این بخش می‌خواهیم شما را با تکنیک‌هایی آشنا کنیم که به تقویت و یادگیری مهارت نه گفتن در شما کمک کنند.

چگونه نه بگوییم؟

باید یاد بگیریم که چه زمانی نه بگوییم

یکی از بهترین راهکارها برای تقویت مهارت نه گفتن این است که بفهمیم تا چه زمانی باید نه بگوییم. بر طبق مقاله‌ای که درباره نحوه استفاده از مهارت نگفتن در زندگی روزمره در مجله مجله دیجی کالا منتشر شده است، باید اول از همه بدانیم که به چه دلیل به یک درخواستی نه می‌گوییم.

باید بدانید که در بسیاری از شرایطی که به‌جای تایید بی‌چون‌وچرا از مهارت نه گفتن استفاده می‌کنیم، احساس سبکی ناشی از حس استقلال و اعتمادبه‌نفس در ما تراوش می‌کند. این نه گفتن‌ها باعث خواهد شد تا نشان دهیم که ما رئیس خودمان هستیم و ارزش و شخصیت ما پایین‌تر از شخص دیگری نیست.

صراحت داشته باشید

یکی دیگر از راهکارهایی که در پاسخ به اینکه چگونه نه بگوییم؟ به شما پیشنهاد می‌دهیم این است که بهتر است تا صراحت داشته و پاسخی رک و بدون پرده به فرد درخواست کننده بدهید. شاید لازم نباشد که دلایل مختلفی را برای نه گفتن خود بیان کنید. به جای آن، شاید دادن یک پاسخ کوتاه و صریح می‌تواند موضع شما را در بابت درخواست داده شده نشان دهد.

می‌توانید پیشنهاد جایگزین بدهید

یکی دیگر از این راهکارهایی که برای یادگیری مهارت نه گفتن پیشنهاد شده، این است که می‌توانید پیشنهاداتی جایگزین را در مقابل درخواستی که به شما داده شده، ارائه دهید. وقتی فردی از شما درخواستی می‌کند که قادر به انجام دادن آن نیستید، بهترین کار این است که از پذیرش آن درخواست سر باز بزنید. با این حال، شما قادر خواهید بود تا به فرد درخواست‌کننده پیشنهاد دیگری بدهید.

برای این کار به او بگویید که شما می‌توانید کار دیگری را به‌جای درخواستی که آن فرد داشته است، به او بدهید. شاید در چنین شرایطی آن فرد از پذیرش پیشنهاد جایگزین شما خرسند نباشد. با این حال شما جوانب احترام را به فرد مقابل نشان داده‌اید و به او گفته‌اید که دقیقاً چه کاری را می‌توانید برای آن فرد انجام دهید.

اولویت‌ها و محدودیت‌های خود را شناسایی کنید

یکی دیگر از راهکارهای یادگیری مهارت نه گفتن این است که شما بهتر است تا اولویت‌ها و محدودیت‌های خود را بدانید. وقتی بدانید که چه محدودیت‌هایی دارید و در انجام چه کارهایی مشکل دارید، قادر خواهید بود تا از پذیرش درخواست‌های خارج از توانایی خود امتناع ورزید.

شرایط دیگری را در نظر بگیرید، شاید فردی از شما درخواستی داشته باشد که توانایی انجام آن را داشته باشید. با این حال، درخواست این فرد برای زمانی است که شما باید مشغول فعالیت دیگری باشید. در چنین شرایطی باید در نظر بگیرید که آیا امکان مدیریت زمان را برای پذیرش درخواست فرد مقابل را دارید یا خیر. با رعایت این اصول قادر خواهید بود تاحدامکان به درخواست‌های منطقی دیگران پاسخ مناسب بدهید. درحالی‌که به درخواست‌هایی که غیرمنطقی بوده و یا با اولویت‌های شما سازگار نیستند، پاسخ نه بدهید.

احترام به فرد مقابل را فراموش نکنید

زمانی که فردی از شما درخواست می‌کند تا به او در موضوعی کمک کنید، بهتر است تا با کمال احترام از او تشکر و قدردانی کنید. بدین دلیل که او به شما اعتماد کرده و چنین درخواستی را از شما داشته است. حتی اگر اینکه قادر به انجام دادن آن کار نباشد و پاسخ منفی را به درخواست او بدهید. با این کار شانس بیشتری وجود دارد که روابط شما با آن فرد تقویت پیدا کرده و پیوند دوستی بین شما محکم‌تر شود.

سخن پایانی

در این مقاله شما را با راهکارهایی را برای تقویت مهارت نه گفتن در زندگی فردی و اجتماعی آشنا کردیم. نباید فراموش کنیم که نه گفتن در شرایط خاص باعث نخواهد شد تا ما را به‌عنوان فردی بدون اعتمادبه‌نفس نشان دهد. اینکه سعی کنیم تا به درخواستی پاسخ مثبت بدهیم، درحالی‌که قادر به انجام آن نباشیم، نه‌تنها به خودمان ظلم کرده‌ایم، بلکه ممکن است تا باعث دلخوری آن فرد نیز بشویم. بدین ترتیب توصیه می‌کنیم تا با تقویت مهارت نه گفتن در شرایط مختلف، به وقت و انرژی خود ارزش قائل شوید.

ادزتو
به اشتراک بگذارید:
تحریریه دی‌ام‌برد
تحریریه دی‌ام‌برد
نظرات

در حال بارگیری کپچا...

ادزتو