
هشدار فعالان تجارت الکترونیک نسبت به سوءاستفاده از شرایط جنگ برای حذف رقبای آنلاین

فهرست مطلب
در پی مسدود شدن درگاههای پرداخت پلتفرمهای فروش آنلاین طلا، امروز مدیران میلیگلد و فعالان صنفی حوزه کسبوکارهای دیجیتال در جلسهای با اصحاب رسانه هشدار دادند که بسته شدن درگاههای پرداخت پلتفرمهای آنلاین طلا، موجی از نگرانی در میان کسبوکارهای دیجیتال و کاربران ایجاد و فضای رقابتی را مخدوش میکند.
به گزارش دیام برد، رضا الفتنسب، رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی، با اشاره به اینکه هر روز شرایط برای پلتفرمهای آنلاین طلا سختتر میشود، گفت: «برای کسبوکارهای آنلاین از سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ ضوابطی تدوین و اجرا شد و از سال ۱۴۰۱ با تغییر مدل فعالیتها، موضوع «طلای آبشده» هم به این حوزه اضافه شد. بر همین اساس، مقررات جدید با تصویب هیئت عالی نظارت ابلاغ شد و کسبوکارها طبق قانون در حال فعالیت بودند.»
او درباره تصمیم به انسداد درگاههای پرداخت پلتفرمهای طلا توضیح داد: «از ابتدای بهمنماه مقرر شده که بود اصلاح ضوابط حداکثر در ۵۰ روز نهایی شود، اما همزمان با آغاز جنگ، فقط با یک تماس تلفنی بهصورت شفاهی اعلام شد که دستور انسداد درگاههای پرداخت صادر شده است، آن هم بدون ارائه مستندات قانونی.»
به گفته رئیس اتحادیه کشوری کسبوکارهای مجازی، در هفتههای نخست، همکاریها برای مدیریت شرایط بازار طلا ادامه داشت، اما با وجود بازگشایی بازار و اتصال دوباره ارتباطات با بورس، انسداد درگاهها بهطور غیرقانونی ادامه پیدا کرد: «حتی در جلسه اخیر با حضور نمایندگان بانک مرکزی عنوان شد که این تصمیم با نظر دو وزیر و رئیس کل بانک مرکزی اتخاذ شده است، ولی هیچ مجوز کتبی یا مصوبهای ارائه نشد. این اقدام مصداق روشن گروگانگیری اقتصادی است.»
الفتنسب با تأکید بر لزوم شفافیت در تصمیمگیریهای اقتصادی تصریح کرد: «طبق مصوبه سال ۱۴۰۲، هرگونه قانون یا دستورالعملی که فعالیت کسبوکارها را محدود میکند، باید پیش از اجرا در سامانه قوانین ثبت و ابلاغ شود؛ در حالیکه این موضوع هیچ روند رسمی و قانونی نداشته است.»
او ضمن هشدار نسبت به پیامدهای ادامه این وضعیت، گفت: «مسئولیت این اقدام را تاکنون هیچیک از نهادهای ذیربط از جمله بانک مرکزی، وزارت صمت یا وزارت اقتصاد نپذیرفتهاند. ما انتظار داریم دستگاههای اجرایی به وظایف قانونی خود عمل کنند و نهادهای نظارتی هم موضعگیری شفاف داشته باشند.»
تصمیمات ناگهانی تامینکننده امنیت نیستند
سعید امیرخانی، مدیر امور اتحادیههای کشوری اتاق اصناف ایران نیز با اشاره به ماده ۷ و ۸ قانون نظام صنفی گفت: «این مواد مربوط به فعالیت کسبوکارهای مجازی است و پلتفرمهای طلا از سال ۱۳۹۹ که کاربرگشان تصویب شد، مجوز گرفتند. در نظام مجوزدهی مطلوب، وقتی فردی حقیقی مجور میگیرد، اعتباری را برای چرخه فعالیتهای اقتصادی کشور رقم میزند و حاکمیت در قبال او مسئولیتهایی دارد. تصمیمات خلقالساعه حاکمیت در حال حاضر آن اعتمادی را که اکوسیستم آنلاین طلای کشور در میان مردم ساخته بود، خدشهدار کرده و نظم بازار را به هم ریخته است.»
او در ادامه با طرح یک سؤال گفت: «انسداد درگاهها امنیت ایجاد میکند یا توهم کنترل؟ این به هم زدن چرخه اقتصادی و نابود کردن انسجام اجتماعی است که این روزها بهشدت به آن نیاز داریم. این انسداد یک تهدید ملی است و مشروعیت و مقبولیت تشکلهای صنفی را هم زیر سؤال میبرد و سیستم مجوزدهی را بیاعتبار میکند و در نهایت به تعلیق و انحلال کسبوکارها منتهی میشود. این در حالی است که حاکمیت پاسخگوی ضرر و زیان کسبوکارها و اعتماد از دست رفتهشان هم نیست و به جای اینکه سواد دیجیتالی را افزایش دهد، از هر فرصتی استفاده میکند تا برای کسبوکارها مانع ایجاد کند.»
بازار سنتی طاقت رقابت ندارد؟
نیما قاضی، رئیس انجمن تجارت الکترونیک، نیز با انتقاد از وضعیت فعلی گفت: «سهم پلتفرمهای آنلاین طلا از کل بازار طلای آبشده حدود ۲ درصد است اما بازار سنتی طاقت همین میزان رقابت را ندارد.»
او افزود: «در حال حاضر، بازار سنتی طلا و صندوقهای طلای بازار سرمایه فعال هستند و اما پلتفرمهای خریدوفروش آنلاین طلا نه. واضح است که حاکمیت در حال دخالت در بازار رقابتی است. این در حالی است که سهم بازار بازارهای سنتی طلا ۴ برابر بازارهای دیجیتالی است و ما بعد از کاسبان فیلترینگ با کاسبان جنگ روبهرو هستیم. چه کسی مسئول اعتماد اجتماعی است که حالا خدشهدار شده است؟ در وضعیت کنونی کشور چه چیزی برای ما بیشتر از اعتماد و انسجام اجتماعی اهمیت دارد؟ آخرین سنگر ما مردم هستند و بس. چرا حاکمیت از هر فرصتی استفاده میکند تا جلوی توسعه حوزههای نوآور را بگیرد؟
در دو هفته یک همت تسویه ریالی داشتیم
مصطفی اکرمی، مدیرعامل پلتفرم میلی با غرضورزی دانستن این انسداد گفت: «۱۱ ارگان نظارتی بر ما نظارت میکنند و اصالتسنجی شدهایم. ۹۵ درصد از کاربران کمتر از یک گرم طلا دارند و این یعنی قشر آسیبپذیری هستند که خواستند از این راه سرمایه اندکشان را حفظ کنند و حالا حق دارند نگران باشند. سرویسهای ما مسدود شده است، اما سرمایه مردم سر جایش است و تمهیداتی اندیشیدهایم تا بتوانند با برداشت روزانه تا سقف مشخص سرمایهشان را بردارند یا آن را از مراکز حضوریمان تحویل بگیرند و تا این لحظه یک همت تسویه ریالی داشتهایم. چالش ما از جنس از دست رفتن سرمایه نیست و در سرویسدهی به مشکل خوردهایم و بعد از عبور از این بحران باید تمام تلاشمان را کنیم تا اعتماد مردم را به دست آوریم. اکوسیستم ما ۱۵ میلیون کاربر و بیش از هزار نیروی کار دارد و من به نمایندگی از اکوسیستم آمدهام تا از مسئولان درخواست کنم تا مشکل پیشآمده را برطرف کنند.»
او همچنین در پاسخ به رسانهها درباره میزان تسویه با کاربرانی که درخواست وجه خود را داشتهاند، گفت که میلی در دو هفته گذشته بیش از یک همت تسویه ریالی داشتهایم و تحویل طلا هم در این مدت با همه چالشها انجام شده است.
